Vakantiehuis Ziltvloed

Home Het huis Te doen Nieuws Foto's Prijzen Contact
ziltvloed

Vakantiehuis Ziltvloed

4508 AC Waterlandkerkje


Marjan Domhof

 06-41682228

 info@vakantiehuiszeeuwsekust.com


06-41682228
Van slopen naar opbouwen... Nu de oude vloer er uit is en de nieuwe betonvloer gestort, kunnen we met het 'opbouwen' beginnen . Dit weekend staat het plaatsen van een muur op de planning. Nog nooit gedaan, maar Marco heeft er wel vertrouwen in. In één vracht zijn afgelopen week alle benodigde spullen geleverd: de gipsplaten, underlayment, de houten delen, cement etc. De bouwmaterialen staan goed afgedekt, maar bij aankomst zetten we de gipsplaten, rockwool en underlayment voor de zekerheid alvast veilig droog in de schuur. De betonvloer ligt er nu een paar dagen in en is al goed beloopbaar. De muren zijn nog vochtig door het storten van het beton; met het verven van de wanden zullen we een weekje moeten wachten.

Een nieuwe muur

De muur die we gaan plaatsen zal de afscheiding vormen tussen het schuurgedeelte en de entree van de slaapzolder en de badkamer. Het is even puzzelen geweest waar we de badkamer precies gaan plaatsen; de badkamer moet ruim genoeg zijn voor een douche, wastafel en toilet, maar de grootte van de badkamer moet niet ten koste gaan van de ruimtebeleving in de schuur.

De lijn van de nieuwe muur is uitgezet...

Door de nieuwe muur schuin te plaatsen creëren we de benodigde ruimte, waarbij in de 'hoek' (links van de trap) plaats is voor de douche, toilet en wastafel. Deze schuin lijn voor de muur hebben we voordat het beton is gestort, uitgezet en precies bepaald waar de aansluitingen moeten komen voor water, afvoer en electriciteit. Deze aansluitingen zullen in de muur worden verwerkt.  Nu is alles in beton gegoten; er komen allemaal pijpjes uit de vloer.

Helaas zijn sommige pijpjes door de druk van het beton net iets verschoven, waardoor de pijpjes niet helemaal in de lijn vallen die we voor de muur hadden uitgezet. Na het nodige meet- en denkwerk bepaalt Marco een lijn waarbij de leidingen zo goed mogelijk in de muur zullen vallen, op 1 punt zal er wat hakwerk aan te pas moeten komen om de leidingen alsnog goed in de muur te kunnen verwerken.

Dan is het de hoogste tijd om de dubbelgegipste wand te gaan maken.

Eline blijft lekker schommelen tussen de bedrijvigheid door...

Op zich is het plaatsen van een gipswand niet zo ingewikkeld, maar wat het wat het lastig maakt is dat in een oud huis nu eenmaal niets recht is. De balken die het frame vormen voor de gipswand moeten steeds op verschillende hoogte worden afgezaagd, omdat de zoldervloer niet helemaal pas loopt.  Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de oude plafondbalken; omdat de muur in een schuine lijn wordt geplaatst moet er om een plafondbalk heen worden gewerkt - een deel van de plafondbalk komt voor de muur, en een deel valt er achter. Iedere balk en gipsplaat wordt zorgvuldig gemeten en bijgeschaafd door Marco en Reinier, die ons dit weekend weer is komen versterken, heel fijn!

Er zijn wat spullen nodig zoals tape voor de naden van de gipswand, gipsschroeven, een opzetboortje voor gipsplaten, dus ik ga gewapend met m'n lijstje naar de Gamma in Oostburg. Gelukkig is er een medewerker die me al van eerdere bezoekjes herkent  - “ha, u bent weer op pad gestuurd?” - en me heel bereidwillig adviseert bij het kiezen van de juiste spullen. Want natuurlijk zijn er allerlei soorten en maten gipsschroeven.....; ik neem twee verschillende maten mee en dat blijkt een goede keuze te zijn.

Einde van de dag staat de wand grotendeels, zodat op zondag begonnen kan worden met het plaatsen van het deurkozijn.

Het kozijn wordt precies op maat gemaakt voor de 'nieuwe' deurHet kozijn wordt precies op maat gemaakt voor de 'nieuwe' deur Het was voorafgaand aan dit weekend nog even een projectje om de 'juiste' deur te vinden; we bedachten net op tijd - dat wil zeggen voordat we het kozijn hadden geplaatst - dat een standaard binnendeur qua sfeer niet zou passen. Maar waar vind je zo snel een goede (dat wil zeggen: niet kromme) geklampte deur, zeg maar type staldeur? De oude deuren die ik online vond waren óf in te slechte staat of hadden onmogelijk kleine maten; weer wat geleerd: oude geklampte deuren = oude maten = meestal te laag (1,80 meter). Ik werd wel enthousiast van een firma die mooie op maat gemaakte geklampte eiken houten 'cottage'deuren maakt - maar het prijskaartje daarvan temperde mijn enthousiasme. Gelukkig kwam ik antiekboerderij Oud-Zomerland op het spoor, met een grote verzameling doorleefde kwaliteitsdeuren.

Snuffelen naar een oude deur; genoeg keus

Op weg naar Ziltvloed konden we even langs komen om te  komen snuffelen, en ja hoor: gevonden: een robuuste deur afkomstig uit een 16e eeuwse Brabantse boerderij. Met een acceptabele hoogte van 1.90; is natuurlijk nog niet echt hoog te noemen, maar zeker 'karakteristiek' :)Het kozijn op maat maken gaat prima - nog wel even goed op you-tube gecheckt hoe het precies werkt met de maatvoering van het kozijn, uitgaande van de deurmaat.

Het afhangen van de deur doen we op een later moment, maar het ziet er naar uit dat het helemaal goed gaat passen.

Het weekend is voorbij; de wand mét deurkozijn staat.

Voor we het weten is het alweer vrijdag....tijd voor een nieuwe klus.

Aan de slag met… verf

We gaan het plafond en de wanden schilderen. Alhoewel we al veel 'verfervaring' hebben - we hebben al heel wat ruimtes en meubeltjes van een nieuwe kleur voorzien - is de keuze voor de 'juiste' kleur niet 1,2,3 gemaakt. Waar we niet lang over na hoeven te denken is dat we kalkverf gaan gebruiken: kalkverf geeft een mooie landelijke uitstraling, is milieuvriendelijk en het verft heel gemakkelijk. We overwegen om de oude balken van het plafond er uit te laten springen door ze een andere kleur te geven, wellicht de kleur Eucalyptus van Painting the Past die we in de keuken hebben gebruikt. Maar we besluiten het plafond, de balken en de wand dezelfde kleur te geven; dat geeft een rustig beeld en dan zullen de oneffenheden in het plafond (het plafond heeft mooie oude balken en bestaat voor een gedeelte uit oude planken, maar ook voor een deel uit platen) meer wegvallen. Alles wit verven is een optie; dat zal zorgen voor een fris effect, maar in combinatie met de lichte marmeren steentjes vloer die we gaan leggen, zal dat niet de sfeer geven die we voor ogen hebben.

We hebben in Ziltvloed veel gewerkt met vergrijsde tinten en willen dat ook in de schuur doortrekken. We zoeken dus iets 'grijzigs'. De kleur moet niet te donker grijs zijn want dan wordt het te somber, maar ook weer niet te licht want dan wordt het flets. Na het uitgebreid bestuderen van de kleurkaart en sfeerkamers zijn we er uit: het wordt de kleur 'Lamp room grey' van Farrow & Ball; een grijstint met een vleugje -kaki- groen. En de deurposten, raamkozijnen en deur worden hoogglans wit.  

We gaan aan de slag met wat ik niet het leukste gedeelte van verven vind, maar ó zo belangrijk voor een goed resultaat: schoonmaken, ontvetten, schuren, en het voorstrijken van de muren. Ook Eline komt helpen, we gaan voortvarend aan de slag - ik een beetje té :( na dit weekend heb ik last van een 'slapende' hand. Zal wel weer overgaan.

Uit het plafond steken allerlei spijkertjes;  deze verwijderen we allemaal, behalve een paar 'mooie' grote roestige spijkers op de balken.

Een van de 'Kerkjenaren' (ofwel: dorpsgenoot uit Waterlandkerkje) komt even kijken hoe we vorderen en komt vervolgens aanzetten met een extra trapleer en een brede houten balk, waarmee een stelling wordt gecreëerd. Erg handig voor het schilderen van het plafond. Leo, bedankt!

Na een weekend doorkwasten kijken we tevreden om ons heen: wat is de schuur opgeknapt!  Bij deze besluit ik dat de benaming 'schuur' of 'bijgebouw' niet meer past: we zullen voortaan over het 'bijhuis' spreken.

Op naar volgend weekend: het leggen van de marmeren steentjes in een zelf te maken cement dekvloer. Lijmen is gemakkelijker, maar de steentjes waar wij voor hebben gekozen horen nu eenmaal in cement te worden gelegd. Moet toch lukken?! De betonmolen staat al klaar...<<  Terug naar Blog overzicht
Blog van eigenaresse Marjan over de verbouwing van de schuur van vakantie huis Ziltvloed

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen

van Ziltvloed via

BLOG VERBOUWING VAKANTIEHUIS

DEEL 2: DE NIEUWE VLOER

Kijk mee op Pinterest op het bord Slaapzolder Metamorfose voor meer foto’s